Löytyisiköhän jostain tilastoa siitä, miten paljon ruotsalaiset syövät vuosittain mysliä. Se luku olisi varmasti suuri. Suomalaiset syövät kuulemma maailmassa eniten jäätelöä ja juovat eniten kahvia (saa väittää vastaan, tämä on ruotsalaisilta kuulemaani tietoa), mutta minä olen varma, että ruotsalaiset kuuluvat kärkikastiin myslin syömisessä. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Sitä vetävät niin työtoverit kuin käytäväkaveritkin. Aamupalaksi, lounaaksi, välipalaksi, päivälliseksi, iltapalaksi. Mysli käy kaikkeen. Myslejä saa kaupastakin monen montaa sorttia ja lisäksi mysliä tuunataan lisäämällä pähkinöitä, rusinoita hedelmiä. Mysliä syödään maidon, mutta erityisesti jogurtin, filmjölkin tai lättfilin kanssa.

 

Itsekin olen tässä suhteessa ruotsalaistunut. Syön mysliä yleensä joka aamu. Tuunaan minäkin sitä, kuten tosin Suomessakin tein. Ainakin ekstrarusinat ehkä jotain hedelmää menee sekaan, jos kaapista löytyy. Maustamatonta soijajogurttia tai kauramaitoa. Joskus mysliä tulee vedettyä napaan silloinkin, kun tulee töistä ja on kaamea nälkä. Lounasta en vielä ole alkanut myslillä korvaamaan. Luultavasti myslin mussutukseni onkin syntynyt ylipäänsä säännöllisistä elämäntavoista. Kun herää joka aamu puoli kuudelta (tai ainakin pyrkii tähän) ja lähtee töihin, aamupalan syömisestä on tullut päivittäinen rutiini. Kotona sitä söi silloin tällöin jugurttia tai jonkun leivänkannikan, jos ehti ja jaksoi ja oli tarvetta. Usein päivä alkoi lounaalla lipastolla. Mysliä tai puuroa söi vain silloin kun aamu oli aikainen ja päivä pitkä. Nyt ne ovat sitä aina.

 

Mutta kyllä ruotsalaiset. Niille maittaa mysli. Koskahan ne kyllästyy.